Belgrado, nu echt!

Zoals Koen in het vorige, zeer korte, stukje al vermeldde was ons verblijf in Servie's levendige hoofdstad een erg prettige ervaring. Het begon al in de nachttrein vanuit Boedapest: om ongeveer half drie 's nachts werden we hardhandig gewekt door een jonge Servische douanier (volgens Gerlo heeft elke Servische douanier een pet op, maar na gewed te hebben om een pakje Servische peuken (daarover later meer) bleek de beste jongen toch echt aan het kortste eind te trekken: de opgeschoten jongeman van een jaar of 23 had alles behalve een pet op zijn kaalgeschoren hoofd) om onderworpen te worden aan een grondige paspoortcontrole. Nadat iedereen een prachtige onleesbare stempel in zijn paspoort had gekregen legden we ons weer te rusten om na een zeer korte nacht aan te komen op het station van... ???????.

Belgrado doet op het eerste gezichten op een kruising tussen een Indiase en een Zuid-Amerikaanse middelgrote stad. Stoffig, rommelig, paarse Lada's uit 1980 en over het algemeen gezien een grote puinzooi. Maar dat maakt het ook wel erg interessant. Helaas was er nog een hindernis te overwinnen: we moesten een reservering maken voor de volgende nachttrein, om precies te zijn die van Belgrado naar Podgorica in Montenegro. Dat lijkt makkelijker dan gedacht. Helaas sprak geen elke stationsmedewerker, hoe behulpzaam ze ook waren, geen woord Engels of Duits en de nachttrein was eigenlijk ook al volgeboekt. Jammer, maar helaas. Maar, als we de volgende dag terug zouden komen, was het' honderd procent zeker'dat we 6 plaatsen konden gaan reserveren voor de desbetreffende trein.

Die dag hebben we eigenlijk alleen een beetje in een park gehangen, naar bakkers gegaan met namen die we niet konden uitspreken en waar ze broodjes met kaas, yoghurt en (joost mag weten waarom) ketchup verkochten, die overigens erg lekker bleken te zijn mits geconsumeerd in gematigde hoeveelheden en als klap op de vuurpijl kwamen we nog vier Nederlanders tegen in ons hostel waarmee we die avond uit zouden gaan.

Belgrado staat bekend om zijn levendige nachtclubs aan de oevers van de Sava en de Donau, maar helaas bleek dat op een dinsdagavond nogal tegen te vallen. Er waren welgeteld drie boten waar licht brandde, waaran 1 al zo obscuur dat we er niet eens naar binnen durfden. Uiteindelijk belandden we bij nachtclub 'Freestyler' waar alleen Servische '90s gedraaid werden, de vrouwen als prostituees gekleed gingen en de, overigens in de meerderheid zijnde, Oostblokberen nors met de armen over elkaar op een barkruk zaten. Wij zijn overigens niet binnen geweest, want toeristen, zelfs de drie lieftallige meisjes die met ons als camouflage mee waren gegaan, moesten 5000 dinar (50 euro) cash betalen om binnen te komen. Hallo corruptie! De avond eindigde in een parkje met blikken bier en flessen rakija in een verlaten park, waar de absurdste verhalen naar boven kwamen. Slaap deze nacht: drie uur en 15 minuten.

Want.. we wilden nog een trein boeken, right? Dat bleek ook makkelijker dan gedacht. Natuurlijk was alles uitverkocht toen we er - om 10 uur al - stonden. In een wilde bui vroeg Emiel wie over die nachttreinen ging. Dat bleek de stationsmanager te zijn. Konden we die dan spreken? De man in kwestie zou kijken wat hij voor ons voor kon doen. Na 10 minuten wachten kwam er een kloeke dame naar buiten. Na geamuseerd ons verhaal aangehoord te hebben zij ze de onvergetelijke woorden: "Ga over 2 minuten naar desk 19. Daar liggen 6 reserveringen voor jullie klaar - ik zet er wel een wagon bij". Ongelovig haastten we ons naar desk 19, waar inderdaad een neutraal (lees: ongelooflijk chagrijnig) kijkende dame ons 6 tickets verschafte. True story.

Onze nachttrein naar Montenegro vertrekt over een uurtje, dus ik ga afsluiten;

Groeten van onze lieve hosteldames Milica and Marina!

Reacties 1

Yvonne Rouwhof 18-08-2011 21:25

Hey Heren!
Gelukkig toch slapend aangekomen in Podgorica, Montenegro Hebben jullie trouwens wel een pot zonnebrandcreme bij je? Ik ben jaloers....hier nu regen en onweer, bij jullie 37 c.....Geniet ze,
Liefs, Yvonne.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer